Art Therapy

Βιωματικά Εργαστήρια “Ευ Ζην”: Φροντίδα και πρόληψη μέσω της τέχνης

Το εργαστήριο απευθύνεται σε  ανθρώπους που έχουν προβλήματα άγχους (stress) και χρόνιες παθολογικές καταστάσεις (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος, νευρολογικές νόσοι, σωματικές αναπηρίες), ή γνωσιακές/ψυχικές διαταραχές (ν. Alzheimer, γεροντική άνοια, κατάθλιψη, μετατραυματικές διαταραχές άγχους).

Σκοπός της διαθεματικής αυτής δράσης είναι να παρουσιάσει βιωματικές τεχνικές που στηρίζονται σε δυο  προγράμματα: (α) “Ninesadrome” (β) “Art à l’hôpital” όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση της αντίληψης της κόπωσης και του πόνου και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων με κάποιο βαθμό πνευματικής η σωματικής αναπηρίας. Προσφέροντας έτσι ένα ελκυστικό υλικό για τη διαχείριση του άγχους/στρες αλλά και άλλων παθήσεων.

(α) “Ninesadrome”: περιλαμβάνει  συνεδρίες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες  έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό και τα πολυμέσα όπως θα είχε οποιοσδήποτε φοιτητής καλών τεχνών, chat rooms, βιβλιοθήκη, ζωγραφική, βίντεο, ήχος, φωτογραφία, τον όγκο, το υλικό, το χρώμα, ψηφιακές τέχνες, γραφικά,  ακόμα  και βοτανική,  μαγειρική, επιστήμη κάθε είδους (οι έννοιες και ο χειρισμός τροφοδοτούν τις σκέψεις) και προσφέρει  στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω στον τρόπο  διαβίβασης και μετάδοσης της τέχνης.

(β) “Art à l’hôpital” στο οποίο εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν ομάδες εργασίας για ασθενείς (π.χ. ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ή νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση). Μέσα σ’ αυτά τα εργαστήρια αναπτύσσεται μια συνεργασία μεταξύ ασθενών και συμβούλων-καλλιτεχνών σε ένα βάθος οργανωμένου χρόνου. Με την χρήση διάφορων υλικών-μέσων έκφρασης και δημιουργίας (ζωγραφική, βίντεο, ήχος, φωτογραφία, performance, διαδραστικά μέσα) διαμορφώνεται σταδιακά μια ολοκληρωμένη ιδέα και εφαρμόζεται από κοινού (task-oriented projects).

Η εικαστική θεραπεία (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κίνηση, φωτογραφία, βίντεο) αρχικά επιτρέπει στους ανθρώπους να εξερευνήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους με έναν έμμεσο μη απειλητικό τρόπο, και να φέρουν στο φως θέματα ενδεχομένως θαμμένα στο υποσυνείδητο. Προοδευτικά τους οδηγεί στο να βιώνουν συνειδητά τα συναισθήματα τους και να αντιμετωπίζουν φόβους, ανησυχίες, ανασφάλειες και προσωπικές δυσκολίες.

Χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά και τεχνικές ελεύθερου σχεδίου – σκαριφήματος, της ζωγραφικής με τυχαία χρήση χρωμάτων, της κατασκευή ενός γλυπτού,  μακετών, κολάζ και αντικειμένων γενικότερα. Με αυτά τα εργαλεία το άτομο  αποκτά την αίσθηση της δημιουργίας και τη δύναμη που αυτή χαρίζει. Επίσης, επιτυγχάνεται η σωματική και νοητική χαλάρωση, αποβάλλοντας τον ορθολογικό μηχανισμό ελέγχου που αποτελεί το σημαντικότερο πυρήνα άγχους. Το άτομο μέσα από αυτή τη διαδικασία βελτιώνει το γνωστικό και συναισθηματικό του επίπεδο, αναπτύσσει νέους τρόπους σκέψης και επίλυσης των προβλημάτων. Η χρήση όλων αυτών των υλικών αποτελεί εργαλείο για τη διέγερση του εγκεφάλου και τη βελτίωση της μνήμης. Τεχνικές που ευνοούν περισσότερο την κίνηση όπως φωτογραφία, βίντεο, ασκήσεις performance χρησιμοποιούν «εργαλεία» που ωθούν τα άτομα σε «δράση & κίνηση» μέσα σε έναν χώρο η μορφή του οποίου προσαρμόζεται ανάλογα με το project/ιδέα και την εξειδικευμένη δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και οπτικοακουστικό υλικό γνωστών art-therapist που έχουν δουλέψει κατά αυτόν τον τρόπο.

Εργαστήρια Art Therapy (17 και άνω)
Τρίτη 11:00-13:00 | Πέμπτη 11:00-13:00

Εισηγήτρια: Χρυσάνθη Σιέμπου