Θεατρικό παιχνίδι

Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού όπου επιτυγχάνουμε ψυχική ενδυνάμωση μέσω της σταδιακής έκθεσης.

Θεατρικό  παιχνίδι: ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει άμεση  ικανοποίηση. Το παιχνίδι βιώνεται και μέσα από αυτό το  βίωμα  αρχίζει η διαδικασία της  ανακάλυψης , της αποκάλυψης, της αναγνώρισης και των μηχανισμών της  έκφρασης. Το παιχνίδι δεν αποτελεί μόνο μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και αφετηρία για την αισθητική αγωγή των παιδιών, την ενεργοποίησή τους και την ψυχική τους καλλιέργεια.
Σε κάθε μέλος της ομάδας των παιδιών αφήνουμε ζωτικό χώρο για να εκπαιδεύεται, να εξελίσσεται, να δίνει και να παίρνει στο πλαίσιο μιας συλλογικής διαδικασίας.

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν για όλες τις ηλικίες: παιδιά, εφήβους, ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες είναι ανοιχτοί: συν-δημιουργούν και συν-εργούν.  Ερευνούν, πειραματίζονται, δοκιμάζουν. Βαθμιαία αναπτύσσεται η ικανότητα συγκέντρωσής τους, μαθαίνουν να ακολουθούν την ομάδα και εν τέλει περνούν από την ενστικτώδη αίσθηση της ομαδικότητας, στη συνειδητή ένταξή τους στην ομάδα. Η διερεύνηση των  σχέσεων είναι ένα βήμα παραπάνω στο θεατρικό παιχνίδι, που θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στα προβλήματά μας και να κατανοήσουμε πληρέστερα τον χαρακτήρα μας αλλά και τη συμπεριφορά μας ως αντίδραση στη συμπεριφορά των άλλων.

Γνωρίζουμε ότι από την αρχαιότητα η σχέση ανάμεσα στη δραματική έκφραση και τη θεραπευτική διαδικασία ήταν αποδεχτή και αναγνωρίσιμη. Δίπλα ακριβώς από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου υπήρχε ένα θεραπευτήριο και συχνά η  λειτουργία του ήταν συμπληρωματική , καθώς οι ασθενείς συμμετείχαν κάποιες φορές στον χορό της τραγωδίας.

Η θεραπευτική απελευθέρωση παθών ήταν μέρος της τελετουργικής διαδικασίας, μέσω της οποίας η κοινότητα μπορούσε να συμβιβαστεί με τις  απογοητεύσεις και τις δυσκολίες των αγώνων της για επιβίωση σε ένα μπερδεμένο και συχνά εχθρικά κόσμο, με τις απώλειες και τις νίκες του, τις χαρές και τις λύπες του, τις καταστροφές και τους θριάμβους του. Ο Αριστοτέλης είχε ονομάσει αυτή την απελευθέρωση της έντασης «κάθαρση παθών».

Τα τμήματα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων:

  • 9 έως 11 ετών
    Δευτέρα 17:30-19:00 | Τετάρτη 17:30-19:00 | Κυριακή 11:00-12:30
  • 12 έως 16 ετών
    Δευτέρα 19:00-20:30 | Τετάρτη 19:00-20:30 | Κυριακή 12:30-14:00
  • Ενήλικες (17 ετών και άνω)
    Δευτέρα 20:30-22:00 | Τετάρτη 20:30-22:00 | Κυριακή 14:00-15:30
Εισηγητής: Παναγιώτης Δορλής