1007 λόγοι γιατί μας αρέσει το 7

Αρχική / blog / 1007 λόγοι γιατί μας αρέσει το 7

Είτε τους αγαπάμε  ή τους μισούμε,  οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Χρειαζόμαστε τους αριθμούς για το πρόγραμμα της ημέρας. Οι αριθμοί μας επιτρέπουν επίσης να προσδιορίσουμε πόσο χρόνο περνάμε με ότι και όσους έχουν σημασία και μας ευχαριστούν.

Από όλους τους αριθμούς, το 7, φαίνεται να είναι το αγαπημένο νούμερο του κόσμου, σύμφωνα με τις στατιστικές. Ας δούμε το γιατί:

Καταρχάς, ο αριθμός 7 έχει ξεχωριστή θέση και στην Παλαιά διαθήκη. Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα.

Κατά τους Πυθαγόρειους ο αριθμός  επτά  είναι « αμήτωρ» μια και δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι επίσης το σύμβολο της τελειότητας  γιατί είναι  το άθροισμα του τρία (3) και του τέσσερα (4) που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα ,το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.

Στην φυσική τώρα, υπάρχουν 7 θεμελιώδεις μονάδες στο Διεθνές σύστημα μονάδων το μέτρο, το χιλιόγραμμο, το δευτερόλεπτο, το αμπέρ, ο βαθμός Κέλβιν, το γραμμομόριο και η καντέλα. Με βάση αυτές ορίζονται όλες οι άλλες μονάδες του SI («συμπληρωματικές»). 7 είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου («της ίριδος»), ακόμα και κατά τον Νεύτωνα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και ιώδες (μωβ).

Ακόμη και στις τέχνες και στον αθλητισμό είναι καταρχάς οι Επτά επί Θήβας είναι τραγωδία του Αισχύλου, το θεατρικό έργο Όπως σας αρέσει του Σαίξπηρ περιέχει τη σαιξπηρική θεωρία περί των «7 ηλικιών του ανθρώπου», η Χιονάτη και οι Επτά νάνοι των αδερφών Γκρίμ, 7 είναι οι νότες στην παραδοσιακή δυτική διατονική μουσική κλίμακα, αλλά και στη βυζαντινή, Ο αριθμός του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μπόντ είναι «007», Η ταινία Εφτά χρόνια φαγούρα (1955) με τη Μέριλιν Μονρόε, διάσημη για τη σκηνή όπου ρεύμα αέρα από υπόνομο ανασηκώνει το λευκό της φόρεμα, στα επαγγελματικά πρωταθλήματα χόκευ, μπέιζμπολ και καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ, 7 είναι ο μέγιστος αριθμός αγώνων που διεξάγονται σε μία σειρά playoff και ουκ έστιν τέλος…

Μήπως όμως τελικά ο αριθμός 7 δεν είναι τόσο μαγικά μυστηριακός όσο φαίνεται; Μήπως η σημαντικότητα και επέκταση τόσο συχνή χρήση του έγκειται σε κάτι πολύ πιο απλό;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα περισσότερο από συλλογή αναμνήσεων. Μνήμες για ανθρώπους, τόπους, ήχους, αξιοθέατα. Πιθανώς είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε. «Ο μαγικός αριθμός 7» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ψυχολόγου George A. Miller, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1956, και αφορούσε την χωρητικότητα της ανθρώπινης μνήμης.

Ο μαγικός αυτός αριθμός είναι το 7, και αντιπροσωπεύει (συν-πλην δύο) τον αριθμό των διαφορετικών κομματιών πληροφοριών που μπορούμε να αποθηκεύσουμε στην βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Το κάθε κομμάτι πληροφοριών μπορεί να έχει διαφορετική χωρητικότητα και διαφορετική πληροφορία μέσα του. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι είτε ένα ψηφίο όπως το 4 ή μία σειρά ψηφίων όπως το 738.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε γεγονότα πολύ μεγαλύτερης σημασίας για μας ως ανθρώπινα όντα. Αυτά αφορούν τη συναισθηματική, σωματική και ψυχική εξέλιξη που φαίνεται να συμβαίνει κατά προσέγγιση κάθε 7 χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν τα κύτταρα μας αλλά και οι βιορυθμοί μας, που καθορίζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό και την ψυχολογία μας, κάθε 7 χρόνια ανανεώνονται. Αυτό πέρα και πάνω από όλα λοιπόν καθιστά το νούμερο 7, νούμερο της αλλαγής και της ανανέωσης.

Ιερό, μαγικό, μυστικιστικό, νομοτελειακό, τέλειο ή ότι άλλο λοιπόν το 7 είναι ο μάλλον τυχαίος αριθμός που όχι όμως τυχαία ανοίγει και κλείνει τους κύκλους της ζωής μας.

Καραδάκης Γιώργος- Παναγιώτης

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής του συλλόγου «Φροντίδα»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ