ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αρχική / blog / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ήχος & Μουσική

Ίαση & Θεραπεία

 

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

 

Εισαγωγή

Η Ύλη είναι δονούμενη ενέργεια

 

Ο ήχος έχει βαθιές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ψυχοσωματική, ψυχική και ενεργειακή σύνθεση. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι συμφωνικοί, που σημαίνει ότι όσο πιο συνεκτικά αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν όλα τα υποσυστήματα, τόσο πιο ανθεκτικά είναι από όλες τις πλευρές, πιο αρμονική αλληλεπίδραση ανθίζει με το μίκρο, το μέσο και τελικά το μακρο περιβάλλον.

 

Σε αυτό το βιωματικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανακαλύπτουμε τις πτυχές του ήχου ως θεραπευτικό εργαλείο, ως βοήθημα στην αέναη διαδικασία της εξέλιξης, ως ποιοτικό παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η χρήση του ήχου και της μουσικής υπό αυτή την προοπτική απαιτεί την εξερεύνηση στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και της πνευματικότητας.

 

Οι έρευνες και πειράματα στη Φυσική, τα Μαθηματικά, την Ιατρική, καθώς και εφαρμοσμένες θεωρίες Ψυχολογίας, συνδυασμένες με Φιλοσοφικές πεοσεγγίσεις, ιστορικά και κοινωνιολογικά στοιχεία αποκαλύπτουν πτυχές της ολότητας του ήχου και της μουσικής ως θεραπευτικού παράγοντα.

 

Η εμβάθυνση στην ιατρική μουσικολογία και την μουσική τόσο θεωρητικά όσο και βιωματικά μέσω της μουσικής δημιουργίας και παιχνιδιού, εξάσκηση δεξιοτήτων ενεργούς ακρόασης και συναφών δραστηριοτήτων διαλογισμού φωτίζει την κατανόηση της μαγείας της, καθώς και τη θεϊκή δομή και φύση της.

 

Ο διαλογισμός τελικά, ενσωματώνει όλα τα παραπάνω θραύσματα σε ένα οργανικό σύνολο, μια γιορτή χαράς, κοσμική σοφία. Μέσω της ενεργού συμμετοχής σε διάφορες τεχνικές διαλογισμού οι συμμετέχοντες βιώνουν το βάθος του φαινομένου της μουσικής.

 

Μια βιωματική εκπαίδευση σχεδιασμένη για τον ενεργό μουσικό  οποιουδήποτε επιπέδου, τον ολιστικό θεραπευτή και τον γιατρό, το σχολικό ή οποιονδήποτε άλλο δάσκαλο και όποιον επιθυμεί να εμβαθύνει την αντίληψή του σχετικά με τις επιπτώσεις των ηχητικών κυμάτων και της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχοφυσιολογία και ενεργειακό πεδίο.

 

Μέσω της ενσωμάτωσης της επιστήμης, της τέχνης και της πνευματικότητας, μια ολιστική κατανόηση που περιέχει πληροφορίες και διαβιβαστικές εμπειρίες σε προσωπικό και ομαδικό περιβάλλον, σμιλεύει έναν σύγχρονο σαμάνο, έναν θεραπευτή, έναν αλχημιστή του οποίου τα κύρια εργαλεία και

συστατικά είναι ο ήχος και η μουσική με όλα τα δομικά της στοιχεία.

 

Επιστημονικά δεδομένα από διάφορες πρακτικές και τομείς όπως  φυσική,  βιολογία, ιατρική και νευροεπιστήμες, συνδυάζονται με την τέχνη της μουσικής και των εσωτερικών επιστημών μέσω τεχνικών διαλογισμού και πρακτικών από διάφορες παραδόσεις, γεννούν ένα διαφορετικό είδος μουσικής εμπειρίας, που βοηθά την εσωτερική ανάπτυξη με έναν ευγενικό μη παρεμβατικό τρόπο, προσανατολισμένο απευθείας στο ενεργειακό πεδίο, παρακάμπτοντας πιθανά σωματικά, συναισθηματικά ή νοητικά εμπόδια και ανεπάρκειες, μεταμορφώνοντας έτσι τη θεραπεία, σε μια χαρούμενη, αέναα μεταβαλλόμενη γιορτή, σμιλεύοντας μια βέλτιστη εμπειρία ζωής.

 

ΔΟΜΗ

 

Η εκπαίδευση αποτελείται από 5 αυτόνομες ενότητες.

 

Ενότητα 01: Βασική θεωρία του Ήχου

 

– Δόνηση και κίνηση (συχνότητες) στη διάσταση του χωροχρόνου

. Φυσική

 

– Αντικειμενικά χαρακτηριστικά των ηχητικών κυμάτων

 

. Ακουστική

. Κυματική

 

– Υποκειμενικά χαρακτηριστικά του ήχου

Δεδομένα από τα πεδία:

 

. Φυσιολογία

. Ψυχοακουστική

. Ακουστική Οικολογία

 

Ενότητα 02: Μουσική

 

– Ιστορία, δομικά στοιχεία και βασικά σχεδιαστικής μουσικής.

Δεδομένα από τα πεδία:

 

. Μουσικολογία

. Ιατρική Εθνομουσικολογία

. Μουσική

. Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου (βασική εκπαίδευση λογισμικού Audacity)

. Σχεδιασμός ήχου

 

Ενότητα 03: Ψυχοφυσιολογία και Ενεργειακό Πεδίο

Δεδομένα από τα πεδία:

 

– Ιατρική και νευροεπιστήμες

– Ψυχολογία (Προγεννητική, Αναπτυξιακή και Διαπροσωπική)

– Σαλουτογένεση

– Ενεργειακά κέντρα (Ινδική, Κινέζικη, αρχαία Ελληνική παράδοση)

 

Ενότητα 04: Εφαρμογές

Δεδομένα και δραστηριότητες από τους τομείς Ηχοθεραπείας, Μουσικοθεραπείας, Ψυχοθεραπεία, και Διαλογισμού

 

– Φυσικό, Συναισθηματικό,Νοητικό  και Ενεργειακό Πεδίο

Η χρήση του ήχου και της μουσικής ως θεραπευτικού παράγοντα και μετασχηματιστικού εργαλείου

 

Ενότητα 5: Προηγμένες θεραπευτικές και θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που μεταδίδονται μέσω Βιωματικών Δραστηριοτήτων

 

– Ηχο ιαματική (Sound Healing)

– Μουσικοθεραπεία

– Ψυχοθεραπεία

– Διαλογισμός

 

 

 

 

 

 

Μετά την ολοκλήρωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν:

 

– Τεχνικές και μεθόδους Διεύρυνσης ενεργούς ακρόασης

– Πρακτική πρόσβαση σε μεθόδους και τεχνικές για προσωπική και επαγγελματική χρήση

– Εργαλεία ανάλυσης προφίλ φωνής

– Βασικές δεξιότητες για παραγωγή θεραπευτικής  μουσικής  και επιλογής

προ-ηχογραφημένης μουσικής για το θεραπευτικό περιβάλλον

 

Η αποτελεσματική χρήση του ήχου και της μουσικής στο κλινικό περιβάλλον είναι σήμερα απαραίτητη. Η σύγχρονη ιατρική κοινότητα γνωρίζει τη δύναμη του ήχου και της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχοφυσιολογία και τα ηχητικά εργαλεία χρησιμοποιούνται ευρέως παγκοσμίως για θεραπευτικούς σκοπούς στο κλινικό περιβάλλον.

 

Σημειώσεις και ψηφιακό υλικό διαθέσιμο στους συμμετέχοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ